Om Wombrook

Hej på dig!

Idén bakom Wombrook

Jag heter Marie och har grundat WombrookWombrook är mitt sätt att försöka stötta och uppmuntra barn och ungdomar som tycker det är stökigt och rörigt med läsning. Wombrook är omkastade bokstäver från engelskans bookworm (någon som läser mycket). En Wombrook är lite tvärtom… 

 

Det hela började med min äldste sons lässvårigheter. Han började få bekymmer med läsningen redan efter första klass. Alla har inte turen att få hjälp så fort som han fick, men det borde fungera så. Idag är han vuxen. Ibland kunde det vara jobbigt i skolan, men han kunde acceptera att det var svårt och var bra på att hitta lösningar och ta hjälp. Tack och lov har han alltid vetat att han är väldigt intelligent!
 
Att ha svårt med läsning, är ju inte ett mått på hur smart man är… Det borde alla känna till! Mer ungefär som att ta på sig glasögon när man har dålig syn, så behöver man hjälp med läsning när man har dyslexi. 
Marie Erixon profilbild

Öka lusten till att läsa

Wombrook blev till för att jag ville hitta ett sätt att få barn och ungdomar i samma situation som honom att läsa hemma. Tycker man inte det är kul att läsa, öppnar man helst inte en bok. Så jag gick en skrivkurs och började skriva egna, anpassade berättelser. Jag har själv alltid älskat att läsa och skriva och ville förmedla den fantastiska fantasivärld som läsning ger tillgång till.  

 

Så berättelserna hamnade i digitalt format. Och där ska de förbli. Inga böcker här så långt ögat når! Sedan är det ju inte så där jättesvårt att få barnen att sitta framför datorn eller med surfplattan och telefonen. Och så länge de gör något nyttigt av den tiden så har jag inget emot det. 

 

I Sverige har nämligen vart femte barn har någon form av läs- och skrivsvårigheter. Det är 1-3 stycken i varje klass. Wombrook kommer hela tiden utvecklas och fyllas på med material. Här kommer det finnas massor av berättelser, långa eller korta. Alla lättlästa. Få personer, få miljöbeskrivningar och korta meningar skapar ett driv i berättelsen.
 
Du har möjlighet att läsa klart från början till slut och känslan av att lyckas ger en ökad självkänsla. Det i sin tur, ökar chansen att du läser fler berättelser.